Kada loviti lignje s obale?

Kada loviti lignje

Ne postoji pravilo u koje doba dana ili godine ćemo 100% uloviti lignju, no ipak ukoliko obratimo pažnju na nekoliko detalja možemo si povećati šanse za ulovom.

Također moj savjet je ukoliko ste početnik ili ograničeni vremenom kada možete ići u ribolov da jednostavno odete na more i lovite. Time ćete vježbati tehniku, možete isprobati neke nove stvari, a možda vam se i posreći i doma donesete koju lignju.

Lignje se mogu loviti tijekom cijele godine, no ipak većina lignjolovaca se slaže da je lignjolov s obale na Jadranu bolji po zimi, kada plaže više nisu krcate turistima i kada more zahladi. To obično znači da je glavna sezona za lignjolov od listopada do ožujka.

Kada je u pitanju doba dana, lignje se najbolje love u polutami, dakle u svitanje ili sumrak, te po noći. Također je moguće loviti lignje i po danu, no u tom slučaju je bolje ukoliko je oblačno vrijeme ili magla. Ukoliko lovimo po noći za vrijeme punog mjeseca poželjno je da oblaci zaklanjaju Mjesec.

Što se tiče morskih mijena, lignje su aktivnije kada more radi. To znači da su veće šanse za uloviti lignju između plime i oseke, obično u periodu od oko dva sata prije i nakon vrhunca morske mijene. U praksi, primjerice ako je vrhunac plime u 09:00, najbolje je biti već oko 06:00 na poziciji i krenuti s lovom. Ili ukoliko je vrhunac oseke u 19:00 doći prije toga ili nakon 19:30. Naravno ukoliko ste ograničeni vremenom izaći ćete na more kada imate priliku za to, neovisno i plimi i oseci.

Također dosta lignjolovaca kaže da je lignje bolje loviti po sjevernim vjetrovima, buri i levantu. Isto tako iz dosta izvora se priča da se krupnije lignje po buri često znaju podignuti prema površini mora, pa nije loše po takvome vremena skosavicom pročešljati more par metara ispod površine, možda ulovite kapitalan primjerak. 🙂

One thought on “Kada loviti lignje s obale?

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: