O lignjama

Lignje

Lignja je omiljena hrana mnogima, a najčešće ju jedemo friganu, na žaru, punjenu, ili pak u nekom brudetu ili rižotu.

Naša, “Jadranska lignja” je u biti Europska lignja (lat. Loligo vulgaris) koja spada u razred glavonožaca iz porodice Loliginidae. Neki od naziva za europsku lignju su još i obična lignja ili kalamar.

Europska lignja obitava diljem Sredozemnog mora, uključujući naravno i Jadran, istočnom Atlantiku, te u vodama od Sjevernog mora do Gvinejskog zaljeva. Prosječna dubina na kojima se kreće je između 50 do 100 metara, iako zna zalaziti i u dubine do 400 metara. U plićim vodama se može naći u vrijeme mrijesta koje je najintenzivnije tijekom jeseni i proljeća iako se lignja pari cijele godine.

Spolno zrele Jadranske lignje postaju kada narastu do 10 – 16 cm dužine. Prilikom parenja lignje potroše svoje gonade koje više nikada ne mogu nadomjestiti pa ubrzo umiru. Ženka obično izleže oko 6000 jajašaca koje objesi u obliku vrpci na sigurno mjesto. Nakon 20-ak dana se iz jaja izlegnu malene lignje koje žive prvih par dana kao plankton.

Jadranska lignja može narasti i do 30 – 40 cm u duljinu, no prosjek je ipak manji, oko 15 – 20 cm. Mužjaci su uglavnom veći budući da brže rastu. Ima srazmjerno veliku glavu na kojoj se nalazi 8 krakova sa dva reda pipaka, te 2 dulja, lovna kraka. Unutar glave nalazi se snažan kljun, oblikom sličan kljunu papige, kojim drobi i usitnjava svoj plijen. Tijelo, odnosno plašt lignje je duguljast s dvije bočne peraje.

Kao i kod ostalih mekušaca tijelo Jadranske lignje prekriveno je brojnim stanicama kromatofora pomoću kojih mijenja boju tijela. Te stanice služe primarno za obrambene namjene, odnosno za kamuflažu. Ali isto tako služe za međusobnu komunikaciju koja je najuočljivija za vrijeme parenja.

Budući da je lignja predator koji se najviše oslanja u lovu na vid ima velike i razvijene oči koje su prekrivene opnom osjetljivom na vibracije. Iako ne razlikuju boje poput ljudi, lignje mogu spoznati polarizaciju svjetla.

Jadranska lignja je, kao i svi njeni rođaci, predator koji se za lov koristi lovnim kracima koje ispaljuje velikom brzinom, te pomoću pipaka grabi plijen. Dok je mala, Jadranska lignja se hrani planktonom i sitnim morskim organizmima, no kako raste u ishranu joj ulaze veće ribe, rakovi, pa čak i ostale manje lignje. Često će napasti i plijen veći od nje same.

%d blogeri kao ovaj: