Kako sigurno izvući lignju iz mora

lignjolovac.com - kako izvući lignju iz mora

Prvi puta idete loviti lignje s obale, imate svu opremu i tehniku ste u teoriji savladali. Dolazite na poziciju i krećete u akciju! Nakon nekog vremena osjećate potezanje i pumpanje, radite kontru i zakačena je – vaša prva lignja! Što sad?

Kada zakačite svoju prvu lignju važno je obratiti pažnju na par stvari:

  • udahnite i nemojte paničariti ili “izgoriti” u želji da ju izvučete van
  • dignite i držite štap cijelo vrijeme uspravno na nekih 70-80° kako bi štap kompenzirao nagle pokrete lignje
  • pazite da je upredenica uvijek napeta inače bi se lignja mogla osloboditi
  • krenite lagano namotavati rolu, nemojte žuriti jer ukoliko budete radili preveliki pritisak moguće je da iglice skosavice prođu jednostavno kroz krak lignje i vi ostanete bez nje
  • ukoliko je potrebno malo dotegnite kočnicu i nastavite ravnomjerno namatati rolu

Ako ste sve pravilno i uspješno obavili lignja bi trebala biti koji metar od vas i već možete vidjeti o kolikom se primjerku radi.

Iako ne postoji za sada u našem zakonu minimalna veličina lignje koju smijete uloviti, moj savjet i molba je da lignju plašta manjeg od 10ak cm pustite nježno nazad u more. Bilo bi idealno ukoliko to možete napraviti bez da lignju dirate rukama ili odlažete na beton. Najlakši način je da uhvatite štap u jednu ruku, te upredenicu za drugu ruku i lignju dignete iznad površine mora. Nakon toga uhvatite skosavicu, te skosavicu okrenite naopako. Kada skosavicu okrenete naopako lignja bi se trebala otkačiti i pasti nazad u more. Dobro djelo će vam se sigurno vratiti nekim većim primjerkom 🙂

Ako se pak radi o većem primjerku koji ste odlučiti ponijeti doma slijedi dizanje iz mora. Moja preporuka je da za to svakako koristite podmetač/mrežicu jer tako ste sigurni da lignja neće spasti sa skosavice prilikom dizanja. Namotajte rolu i lagano dignite štap tako da su usta lignje iznad površine mora. Na taj način se lignja neće moći naglo “propelirati”. Lagano podmetač podvucite ispod lignje sa stražnje strane i izvucite ju van. Pazite da usta lignje nisu usmjerena prema vama ili drugim ljudima u blizini jer bi mogli dobiti porciju morske vode ili crnila.

Ukoliko nemate podmetač a lignja je dobro zakačena možete ju probati i podići iz vode pomoću upredenice. Dobro zakačena znači da je lignja s par krakova uhvatila skosavicu a ne samo s dužim lovnim krakom/krakovima.Da biste ju uspješno digli uhvatite štap u jednu ruku a upredenicu u drugu i lagano dignite lignju. Ponovno pazite gdje usmjeravate usta lignje.

Kada je lignja vani otkačite skosavicu s nje na način da skosavicu okrenete “naopako” i povučete u kontra smjeru tako da se iglice izvuku iz krakova lignje. Moj savjet je da lignju nakon toga ne stavljate živu na led ili u vrećicu već da ju odmah ubijete kako životinja ne bi patila. To možete jednostavno na način da ju udarite rubom dlana ili tupom stranom džepnog nožića iznad očiju. Također ju možete i probosti nožićem između očiju prema plaštu gdje se nalazi mozak. Ukoliko ste lignju ubili ona bi trebala momentalno poprimiti bijelu boju.

Nakon toga lignju odložite u vrećicu ili torbu.

One thought on “Kako sigurno izvući lignju iz mora

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: