Najbolji čvorovi za lignjolov s obale

lignjolovac.com - čvor

Pravilo zavezan čvor je jedna od najbitnijih stvari u ribolovu, pa tako i u lignjolovu. Prava je šteta izgubiti ulov zbog pucanja čvora, koji je najčešće najslabija karika u opremi.

Za lignjolov s obale koristimo dva čvora, jedan za spajanje strune i predveza, te jedan za spajanje predveza i kopče. Ovisno o tome koristimo li upredenicu ili klasični najlon vezati ćemo različite čvorove.

Spajanje upredenice i predveza od fluorocarbona

Kao najbolji čvor za spajanje upredenice i predveza of fluorocarbona se pokazao FG čvor. Možda nije najlakši čvor za početnike, ali se definitivno isplati naučiti ga vezati. Postoji nekoliko načina na koji ga možemo vezati a meni se kao najlakši čini ovaj iz videa:

Bitno je napomenuti da upredenica uvijek mora biti manjeg promjera od fluorocarbona da bi čvor bio ispravan.

Spajanje najlona/monofila i predveza od fluorocarbona

Ukoliko koristite klasični najlon koji spajate na fluorocarbon preporuka je Double Uni čvor. On je nešto lakši od FG čvora, te se također može koristiti i za vezanje upredenice i fluorocarbona. U nastavku je prikazasno kako se veže čvor:

Bitno je prilikom stezanja čvora smočiti najlon i fluorocarbon kako se ne bi prilikom zatezanja zbog trenja “spalili” i oštetili.

Spajanje predveza i kopče

Za spajanje predveza i kopče koristim isključivo Palomar čvor. Palomar je jednostavan i brz čvor za vezanje, te ima visoku nosivost.

2 misli o “Najbolji čvorovi za lignjolov s obale

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: