Planovi, ciljevi i želje u 2019.

Ovo je jedan malo drugačiji i osobniji post koji nije direktno vezan uz lignjolov i ribolov, tako da ga slobodno možete zanemariti ukoliko vas zanimaju samo te teme. Ukoliko vas pak zanima djelić mog osobnog života i neka moja razmišljanja zahvaljujem unaprijed na povjerenom vremenu. 🙂

S obzirom da smo ušli u 2019. odlučio sam kao i svake godine definirati neke planove i ciljeve koje želim ostvariti u narednih 365 dana na različitim poljima, od nekih osobnih i privatnih ciljeva, preko poslovnih i financijskih ciljeva do na kraju mog najnovijeg hobija, ribolova. Pa krenimo redom!

Ciljevi i planovi u osobnom životu

Tjelovježba i fitness

Krajem Studenog 2018. sam počeo vježbati svaki dan. S obzirom da nisam u tom trenutku imao nikakvu rutinu i dosta sam zapustio svoje tijelo, htio sam prvo steći nekakvu naviku vježbanja prije nego počnem izvoditi ozbiljnije serije vježbi. Iz tog razloga sam krenuo s iznimno laganim i kratkim vježbama tako da ne mogu naći izliku da ih ne odradim. Tako se primjerice moj prvi trening sastojao od 2 x 5 sklekova, 10 čučnjeva i 30 sekundi plank-a, te 01:30 minutu meditacije. Meditacija iz razloga jer mislim da je jednako važno vježbati duh kao i tijelo. Jedino pravilo koje sam postavio je da nikada ne propustim vježbanje 2 dana za redom. Na taj način neću biti demotiviran ukoliko slučajno jedan dan spletom okolnosti propustim odraditi vježbe. Također sam počeo voditi dnevnik vježbanja gdje zapisujem koje sve vježbe odradim svaki dan tako da mogu pratiti napredak.

Za 2019. mi je plan nastaviti vježbati kroz cijelu godinu, te pratiti i bilježiti napredak. Cilj je da krajem godine mogu odraditi bez puno znoja 5 serija po 20 sklekova.

Putovanja

U 2019. planiram otići na minimalno dva putovanja. Jedno kraće putovanje s curom u neku Europsku destinaciju, te jedno dulje putovanje od 2+ tjedna u neku “egzotičniju” destinaciju poput Balija ili Meksika s ciljem surfanja.

Naučiti svirati ukulele

Moja (sada već) dugogodišnja želja je naučiti svirati ukulele. Cilj mi je to ostvariti u 2019. godini. Već sam malo pročačkao po internetu i našao sam dosta dobar ukulele za početnike kojeg namjeravam kupiti u Siječnju 2019., te ga pomoću Youtube videa i tutoriala naučiti i svirati.

Financijski i poslovni ciljevi

Štednja i investicije

Za 2019. sam postavio 4 financijska cilja:

  • uštedjeti minimalno 15.000 kn koje ću krajem godine investirati (trenutno najviše naginjem kupovini dionica hrvatskih turističkih tvrtki koje isplaćuju dividendu)
  • uštedjeti minimalno 6.000 kn u fond za hitnoće (u slučaju kvara na autu, iznenadnih troškova i slično)
  • otplatiti bar 13 rata stambenog kredita, dakle minimalno jednu ratu više nego što je predviđeno standardnim planom otplate
  • počet raditi mjesečna i kvartalna izvješća o osobnim financijama, razmišljam čak pisati sve ovdje na blogu

Poslovni ciljevi

“Službeni” posao

U 2019. namjeravam i dalje ostati “službeno” raditi u istoj firmi. Iako mi to nije posao iz snova, radni uvjeti i međuljudski odnosi u firmi su odlični i zaradim dovoljno da platim račune i još nešto uštedim.

Stranica Lignjolovac.com

Što se tiče stranice lignjolovac.com, cilj mi je da u 2019. stranica postane samoodrživa. To znači da pomoću stranice zaradim dovoljno da platim WordPress.com domenu i hosting ($48 hosting i $18 domena = $66 = ~430 kn). Svaka dodatna zarada u obliku novca ili ribolovne opreme je plus. Planiram u prvoj polovici Siječnja napraviti i konkretan plan i strategiju kako to postići do kraja 2019. godine.

Dodatni posao

Ukoliko budem imao vremena volio bi pokrenuti i dodatni posao izrade i prodaje ukrasnih predmeta od drva, poput žlica, noževa za mazanje, daski za rezanje i slično. Planiram se tome posvetiti više u drugoj polovici godine.

Ribolov

U 2019. godini se planiram još ozbiljnije posvetiti lignjolovu s obale i laganom spinningu. Opremu sam skoro pa kompletirao, tako da mi sada preostaje samo ići još češće na more kako bi vježbao, učio i stjecao iskustvo.

Ciljevi (i želje, ovisno hoće li se more složiti s tim) u 2019. su:

  • uloviti lignju preko 1,0 kg
  • uloviti brancina preko 2,0 kg
  • minimalno 100 izlazaka na more uz vođenje evidencije o izlascima i ulovu putem Fishing Points aplikacije