Tehnika lignjolova s obale

Lignjolovac header

Nakon što ste kompletirali opremu, sve pripremili i pronašli poziciju na kojoj bi trebalo biti lignji spremni ste za lignjolov s obale.

Sam lignjolov s obale je poprilično jednostavan i svodi se na ponavljanje i isprobavanje nekoliko različitih tehnika poput skosanja ili laganog povlačenja varalice za lignje (skosavice).

Prvi korak je zabacivanje skosavice. Nakon toga namotamo višak strune kako bi struna između skosavice i štapa bila napeta. Obično je slijedeći korak čekanje da skosavica potone na dno. Brzina tonjenja ovisi o samoj skosavici i bude deklarirana na kutiji. Za skosavice veličine #3.0 je to najčešće od 3.5 sekundi do 5.5 sekundi, ovisno o modelu i proizvođaču.

Tako će primjerice skosavici sa deklariranom brzinom tonjenja od 3.5 sekunde trebati 17.5 sekundi da potone na 5 m dubine. Često ćete na internetu pročitati da ćete osjetiti kada skosavica dotakne dno no meni je to i dalje nepoznanica, možda iz razloga jer je obala na kojoj lovim dosta strma i najčešće dubine između 10-15 m.

Nakon što je skosavica na dnu možemo krenuti sa serijom skosavanja ili cimanja štapom. Obično to podrazumijeva 2-3 skosa štapom uz okretanje ručice mašinice pri svakom skosu da namotamo višak strune. Nakon 2-3 skosa ponovno pustimo skosavicu da potone do dna nakon čega ponavljamo skosanje i tako sve dok ne dovedemo skosavicu do obale. Važno je skosavicu pri skosanju izdignuti s dna iz dva razloga: da skosavica ne zapne za neku stijenu i ostanemo bez nje i iz razloga jer lignje najčešće skosavicu napadaju od ispod i to baš u propadanju.

Nakon što smo završili seriju skosanja u jednom smjeru možemo zabaciti skosavicu 3-4 metra više lijevo ili desno i to ponavljamo dok ne pročešljamo cijeli teren. Ukoliko nema kačenja lignji možemo probati promijeniti skosavicu ili otići na neku drugu poziciju. Ja preferiram više traženje lignji nego čekanje par sati na istoj poziciji.

%d blogeri kao ovaj: