Kako spasiti skosavicu kada zapne?

DTD Skosavice za lignje
DTD Skosavice za lignje

Svima se dogodi da skosavica za lignje prije ili kasnije zapne za dno ili neku strukturu pod vodom. Meni je to najveći izvor frustracije u lignjolovu s obale. Ako se doma vratim bez lignje nije problem, jer ću sigurno uloviti lignju neki drugi dan. Ali ako se vratim praznih ruku i bez vrijedne skosavice onda sam zbilja nezadovoljan i frustriran tim odlaskom na more.
I naravno, uvijek će zapeti najskuplja ili jedna od dražih skosavica. 🙂

Iz tog razloga sam dosta vremena proveo na internetu pokušavajući naći rješenje za situaciju u kojoj skosavica zapne za dno. Ukoliko se nađete u situaciji da vam skosavica zapne za stijenu ili neke alge možete pokušati neku od sljedećih tehnika da ju uspješno oslobodite.

Nemojte na silu potezati ribolovni štap. Mislim da je to najveća greška koju možete napraviti. Ukoliko vam je skosavica zapela za neke alge možda ćete ju na taj način osloboditi, no najčešće ćete samo još dublje zabiti kukice u podvodnu strukturu ili će vam puknuti predvez ili čvor. Neka vam potezanje ribolovnog štapa odnosno upredenice na silu bude zadnja opcija.

DTD Skosavice za lignje

Najgornju skosavicu sam izgubio jer nisam na vrijeme prekontrolirao stanje predveza i pri zabacivanju je predvez pukao a skosavica odletila.

Prvi je korak da probati mrdati lagano vrhom ribolovnog štapa lijevo-desno. To napravite tako da najprije namotate rolu tako da vam upredenica bude napeta. Nakon toga probajte lagano mrdati vrhom štapa lijevo-desno. Ukoliko vam se skosavica nije previše duboko zakačila ovim ćete načinom najčešće uspjeti osloboditi skosavicu.

Ukoliko mrdanje vrha ribolovnog štapa nije bilo uspješno možete pokušati sljedeće. Ponovno namotajte rolom višak upredenice tako da ona bude napeta. Nakon toga držeći vezu sa skosavicom napetom, uhvatite s palcem i kažiprstom upredenicu, potegnite ju poput strune na streličarskom luku i onda ju naglo pustite. Upravo to napinjanje i naglo opuštanje upredenice će često skosavicu katapultirati “na iza” i kukice će se osloboditi.

Ako ništa od navedenog nije upalilo zadnja opcija je potezanje upredenice na silu. Obično prvo dotegnem kočnicu na roli i pokušam s 2-3 jača cima ribolovnim štapom isčupati skosavicu. Naravno nikada ne pretjerujem da ne oštetim ribolovni štap. Ukoliko je skosavica i dalje zaglavljena sljedeći korak je da spustim štap na pod iza sebe, te upredenicu omotam nekoliko puta oko štapa od podmetača. Često ćete pročitati ili čuti da upredenicu omotate oko ruke, no osobno to izbjegavam da se ne bi ozljedio ili porezao. Moj savjet je ta omotate upredenicu oko štapa od podmetača, nekakvog komada drva, švicarskog nožića ili slično. Nakon toga možete naglo ili postepeno sve jače vući štap od podmetača oko kojeg je upredenica omotana. Dva su moguća ishoda, ili će se skosavica osloboditi i proći ćete samo uz manju štetu u obliku iskrivljene iglice ili će vam puknuti predvez i skosavica će ostati u moru.

Nažalost gubljenje skosavica je neizbježno s obzirom da je lignjolov s obale takav sport i ne znamo na što ćemo sve naići na morskom dnu. Zato trebamo pokušati sve da što manje gubimo vrijednu opremu za lignjolov, a samim time i manje zagađujemo naše more.

Još par savjeta za manje izgubljenih skosavica:

  • Prije svakog početka ribolova pregledajte predvez i čvorove. Ukoliko je predvez pohaban ili oštećen zamijenite ga na vrijeme.
  • Ukoliko lovite na nepoznatom terenu prvo par puta zabacite neku jeftiniju skosavicu da vidite kakav je teren. Ja upravo iz tog razloga sa sobom u torbi uvijek nosim 2-3 jeftine skosavice s ebaya.
  • Ukoliko niste 100% sigurni da znate konfiguraciju terena nemojte ravnomjerno potezati skosavicu po dnu već radite skosove. Naime pri svakom skosu će se skosavica odvojiti od dna i na taj način ćete spriječiti zabijanje u neki kamen ili stijenu.

Imate još neki praktičan savjet ili tehniku kako osloboditi skosavicu koja je zapela? Slobodno pustite komentar niže ili mi pošaljite poruku putem kontakt forme ili na Instagramu!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: