5 skosavica za početnike u lignjolovu s obale

DTD Skosavice za lignje
DTD Skosavice za lignje

Ukoliko ste početnik u lignjolovu s obale i tek krećete u ovu disciplinu morskog ribolova s obale nema potrebe da odmah kupujete veliku količinu skosavica u različitim dekorima i veličinama. Bitnije je da kupite par kvalitetnih komada koje ćete moći koristiti u svim vremenskim prilikama.

Ako odmah kupite puno skosavica više ćete vremena provesti mijenjajući ih i razmišljajući je li skosavica koju koristite dobra, i bi li ju možda trebali zamjeniti nakon par bacanja jer eto, možda je baš neka druga lovnija. Po meni je važnije koncentrirati se na početku više na samu tehniku skosanja i vođenja skosavice dok ne dobijete osjećaj za štap i kretanje skosavice pod morem.

DTD Retro Oita idealan je izbor za lignjolov s obale u zoru ili sumrak

Za početnike koji tek kreću u lignjolov s kraja moja preporuka su skosavice domaćeg proizvođača DTD. Radi se o odlično balansiranim skosavicama kvalitetne završne izrade koje su dostupne u velikom broju dekora. Krunice su im vrlo oštre da bez problema zakače lignju i dovoljno mekane da se ukoliko zapnu za stijenu mogu iskriviti prije pucanja predveza ili čvora. Na taj način ćete prilikom zapinjanja dosta puta uspjeti spasiti skosavicu. Cjenovno se kreću u nekom srednjem rangu od 50 kn – 60 kn po komadu, ovisno o modelu, a možete ih vrlo lako naručiti preko web shopa proizvođača.

DTD White Killer Oita, jedna od meni najlovnijih skosavica, idealna po noći

Što se tiče veličine skosavice moja preporuka je veličina #3.0 osim ako ne lovite na zbilja jako jako plitkim terenima što je kod nas rijetkost. DTD skosavice veličine #3.0 su dovoljno teške da ih možete dosta daleko zabaciti, a brzina tonjenja im je 5,5 m/s.

DTD Weak Fish Oita koja oponaša ozljeđenu ribicu i predstavlja lagan plijen, dobar izbor kada lignje ne grizu ostale skosavice

Za prvih 5 skosavica bih preporučio sljedeće modele i dekore:

Ove skosavice bi trebale za prvu ruku pokriti sve situacije, od lignjolova po mraku, preko lignjolova u sumrak ili zoru do lova danju po oblačnom vremenu. U ovom paketu su agresivne boje (pink i narančasta), te prirodnije boje (smeđa i bonito) ukoliko su lignje sramežljive, te Bijela Oita koja je lovna u gotovo svim situacijama i uvjetima.

One thought on “5 skosavica za početnike u lignjolovu s obale

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: