5 skosavica za početnike u lignjolovu s obale

Ukoliko ste početnik u lignjolovu s obale i tek krećete u ovu disciplinu morskog ribolova s obale nema potrebe da odmah kupujete veliku količinu skosavica u različitim dekorima i veličinama. Bitnije je da kupite par kvalitetnih komada koje ćete moći koristiti u svim vremenskim prilikama.

Ako odmah kupite puno skosavica više ćete vremena provesti mijenjajući ih i razmišljajući je li skosavica koju koristite dobra, i bi li ju možda trebali zamjeniti nakon par bacanja jer eto, možda je baš neka druga lovnija. Po meni je važnije koncentrirati se na početku više na samu tehniku skosanja i vođenja skosavice dok ne dobijete osjećaj za štap i kretanje skosavice pod morem.

DTD Retro Oita idealan je izbor za lignjolov s obale u zoru ili sumrak

Za početnike koji tek kreću u lignjolov s kraja moja preporuka su skosavice domaćeg proizvođača DTD. Radi se o odlično balansiranim skosavicama kvalitetne završne izrade koje su dostupne u velikom broju dekora. Krunice su im vrlo oštre da bez problema zakače lignju i dovoljno mekane da se ukoliko zapnu za stijenu mogu iskriviti prije pucanja predveza ili čvora. Na taj način ćete prilikom zapinjanja dosta puta uspjeti spasiti skosavicu. Cjenovno se kreću u nekom srednjem rangu od 50 kn – 60 kn po komadu, ovisno o modelu, a možete ih vrlo lako naručiti preko web shopa proizvođača.

DTD White Killer Oita, jedna od meni najlovnijih skosavica, idealna po noći

Što se tiče veličine skosavice moja preporuka je veličina #3.0 osim ako ne lovite na zbilja jako jako plitkim terenima što je kod nas rijetkost. DTD skosavice veličine #3.0 su dovoljno teške da ih možete dosta daleko zabaciti, a brzina tonjenja im je 5,5 m/s.

DTD Weak Fish Oita koja oponaša ozljeđenu ribicu i predstavlja lagan plijen, dobar izbor kada lignje ne grizu ostale skosavice

Za prvih 5 skosavica bih preporučio sljedeće modele i dekore:

Ove skosavice bi trebale za prvu ruku pokriti sve situacije, od lignjolova po mraku, preko lignjolova u sumrak ili zoru do lova danju po oblačnom vremenu. U ovom paketu su agresivne boje (pink i narančasta), te prirodnije boje (smeđa i bonito) ukoliko su lignje sramežljive, te Bijela Oita koja je lovna u gotovo svim situacijama i uvjetima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.