Osvrt: Siječanj 2019

Ovo je još jedan članak koji nije vezan uz ribolov, pa ga možete slobodno zanemariti ukoliko vas ne zanima.

Između ostalih novogodišnjih odluka i ciljeva odlučio sam 2019. godini pristupiti malo studioznije i voditi mali dnevnik vježbi, ciljeva, planova i zadataka. To uključuje početkom svakog mjeseca kratki osvrt na prethodni mjesec. Cilj osvrta je vidjeti što je bilo dobro, što je bilo loše i na čemu moram raditi.

Mjesečni ciljevi u siječnju

U siječnju sam imao definirane sljedeće ciljeve:

 • kupiti ukulele
 • staviti sa strane 1.000,- kn u fond za hitnoće
 • staviti sa strane 500,- kn u fond za investicije
 • staviti sa strane 200,- kn za opremu za rezbarenje drva (jedan od ovogodišnjih hobija u kojem se želim okušati)
 • minimalno 10 izlazaka u ribolov
 • objaviti minimalno 4 članka na lignjolovac.com
 • pročitati minimalno 1 knjigu

Kao što vidite gotovo sve sam ostvario, osim dvije stvari. Nisam kupio ukulele jer nisam našao dobru ponudu za početnički ukulele koji mi je zapeo za oko (cijena je 400kn + 100kn poštarine što mi zvuči previše). Tako da ću još malo pričekati s kupnjom dok ne naletim na neku bolju ponudu. Također nisam uspio do kraja počitati knjigu koju sam namjeravao proći ovaj mjesec. Radi se o knjizi “21 lekcija za 21. stoljeće” od autora Yuvala Noah Hararija koju mi je cura poklonila za Božić. Knjigu prvenstveno nisam pročitao jer smo krenuli na Netflixu gledati seriju Suits pa mi većina vremena navečer ode pred TV-om. Ali zato namjeravam u veljači ubaciti u višu brzinu i pročitati do kraja navedenu knjigu + minimalno još jednu.

Ribolov

Ribolov i lignjolov je u siječnju bio dosta siromašan. Prvenstveno iz razloga jer je vrijeme bilo dosta loše (ili je puhala bura i bilo je hladno, ili je u pitanju bilo jugo i kiša). It toga razloga sam najčešće na more išao u nepovoljno vrijeme preko dana. Od 12 izlazaka u ribolov čak 8 njih su bili između 10-17h. Rezultat toga su 2 lignje i 4 šaruna ovaj mjesec. U veljači ću zbog puta moći ići u ribolov i lignjolov s obale samo prvu polovicu mjeseca ali sam ozbiljno naumio ostvariti više ulova nego u siječnju ako vrijeme dozvoli. To znači dizati se ranije i ići na more redovito prije svitanja.

Financije

Financijski je siječanj bio dosta iscrpljujuć. 🙂 Najviše iz razloga jer smo kupovali karte i rezervirali smještaj za put u Meksiko koji je na redu u drugoj polovici veljače.

Osim standardne rate kredita i režija, veći trošak je bila i godišnja dozvola za ribolov na moru, te surfcasting/rockfishing oprema koju sam kupio jer je bila na popustu oko 60-ak %, ali ću je vjerojatno preprodati po nešto višoj cijeni jer se mislim za sada koncentrirati isključivo na spin laganom opremom (silikonci, mali metalni jigovi, vobleri i popperi do max. 14g).

Rashodi za ovaj mjesec izgledaju ovako:

TrošakIznos
Put Mexicokn5,502.95
Stambeni kreditkn3,245.37
Režije*kn1,204.62
Prijevozkn362.88
Namirnice*kn857.89
Marende, kava i hrana vanikn449.00
Osobne potrepštinekn623.66
Ribolovkn1,635.11
UKUPNOkn13,881.48

*Režije i namirnice dijelimo cura i ja po pola, ali sam joj bio dužan i to sam kompenzirao na način da sam platio cjelokupne režije za ovaj mjesec.

Meditacija i vježbanje

Siječanj je bio poprilično uspješan po pitanju meditacije i tjelovježbe. Uspio sam meditirati 27/31 i vježbati 29/31 dan. To uključuje minimalno 02:00 minute meditacije i minimalno 10x sklekova i 10x čučnjeva. Nekada je to bilo i više, ali sam pokušao svaki dan naći vremena i odraditi bar taj minimum. Idući mjesec će biti dosta zahtjevan po tom pitanju zbog već spomenutog putovanja u Meksiko i iskreno malo me strah kako ću zadržati tu rutinu. Također za idući mjesec namjeravam podići minimum na 03:00 minute meditacije i 15x sklekova i 15x čučnjeva.

Ostalo

Od ostalih stvari vrijednih spomena ovaj mjesec:

 • pomogao sam roditeljima i bratu da adaptiramo njegovu sobu (kompletno struganje stare boje sa zidova, popunjavanje rupa, gletanje, pituranje, brušenje i lakiranje parketa)

Planovi za veljaču

Veljača će biti dosta uzbudljiva, ali i naporna. Sredinom mjeseca putujemo 2 tjedna u Meksiko, tako da se zbilja veselimo tome. Planiram voditi mali putopisni dnevnik iz Meksika na svom Instagramu, tako da me zapratite ako želite biti u toku: @lignjolovac.

Ciljevi za veljaču 2019.:

 • pročitati minimalno 1 knjigu
 • odvojiti kn 1.000,- u fond za hitnoće
 • odvojiti kn 500,- u fond za investicije
 • odvojiti kn 200,- u fond za drvodjelstvo
 • minimalno 7 izlazaka u ribolov, te uloviti više nego u siječnju
 • objaviti minimalno 4 članka na lignjolovac.com
 • naručiti sjeme i pripremiti se za uzgajanje chilli papričica
 • voditi putopisni dnevnik iz Meksika

Nadam se da vam je ovaj oblik članka bio zanimljiv. Slobodno recite što mislite u komentarima niže ili me kontaktirajte ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili primjedbi!