Aplikacija za ribolov Fishing Points

iPhone aplikacije - lignjolovac.com
iPhone aplikacije - lignjolovac.com

Nedavno sam u razgovoru s jednim kolegom lignjolovcem saznao za aplikaciju za ribolov Fishing Points koja me odmah oduševila. Aplikacija pokriva praktički sve podatke koji su potrebni za uspješan lignjolov i ribolov, od informacija o mjesečevim mijenama i izasku i zalasku sunca, preko vremenske prognoze, do informacija o plimi i oseci koje bitno utječu na ribolov. Osim prikaza podataka aplikacija ima i mnoštvo korisnih funkcija o kojima ću pisati u nastavku ovog članka.

Aplikacija za ribolov Fishing Points je dostupna za iOS i Android uređaje. Važno je napomenuti da postoji besplatna i premium verzija koja godišnje košta kn 32,99. U ovoj “recenziji” ćemo govoriti o premium verziji budući da nudi zbilja mnogo informacija i funkcionalnosti za jako malo novaca. Točnije, aplikacija košta 9 lipa po danu 🙂 Pa krenimo redom.

Mapa

Ekran koji se otvori kada uđete u aplikaciju

Kada uđete u ribolovnu aplikaciju Fishing Points prvo što se otvori je mapa s prikazom trenutne lokacije na kojoj se nalazite i spremljenih lokacija. U gornjem lijevom kutu se nalazi glavni izbornik, dok se u donjem desnom kutu pritiskom na znak + otvara brzi izbornik pomoću kojega možete zabilježiti ulov ili na mapi spremiti novu lokaciju. Osim satelitskog prikaza, mapa podržava i samo prikaz ceste, noćnu verziju, te nautičke mape (trenutno dostupne samo za područje SAD-a).

Glavni izbornik koji iskače pritiskom na ikonicu u gornjem lijevom kutu
Brzi izbornik u donjem desnom kutu s nekoliko najkorisnijih opcija

Lokacije/pozicije/pošte

Prva mogućnost u izborniku nakon mape je prikaz spremljenih lokacija. Uz sve spremljene lokacije se prikazuje udaljenost od naše trenutne pozicije, te broj naših spremljenih ulova na pojedinoj lokaciji. Novu lokaciju dodajemo pritiskom na plavu ikonicu u donjem desnom kutu. Osim imena, možemo postaviti i različite ikone za pojedinu lokaciju (primjerice ikonica lignje, ribe, udice, varalice i slično, ovisno što i kojom tehnikom lovimo na toj poziciji.). Te ikonice su kasnije vidljive na mapi.

Aplikacija za ribolov fishing points - spremljene lokacije
Pored svake spremljene lokacije prikazuje se i udaljenost od trenutne pozicije
Aplikacija za ribolov fishing points - dodaj lokaciju
Lokacije možemo imenovati, te im dodati različite ikone

Ulovi

Nakon lokacija, iduća mogućnost u izborniku su ulovi. Pomoću te opcije možemo spremiti ulov uz detalje poput dužine, težine, na kojoj lokaciji smo lovili te u koje vrijeme dana. Također možemo dodati i sliku ulova. Aplikacija onda sama uz taj ulov sprema i podatke o vremenskim prilikama, morskim i mjesečevim mijenama u tom trenutku.

Aplikacija za ribolov fishing points - ulovi
Spremljeni ulovi
Aplikacija za ribolov fishing points - dodaj ulov
Dodavanje novog ulova

Aktivnost ribe

Aplikacija nudi i prikaz aktivnosti ribe ovisno o mjesečevim i morskim mijenama. Aktivnost se kreće od 0-100. Tu opciju previše ne koristim, niti preporučam ikome da se ravna po njoj jer kako je već tisuće puta napisano na internetu u brojnim raspravama o ribolovu – pravilo kod ribolova je da pravila nema.

Aplikacija za ribolov fishing points -aktivnost ribe
Aktivnost ribe ovisi o mjesečevim i morskim mijenama

Morske mijene

Ova opcija nudi informacije o plimi i oseci. Osim grafičkog prikaza koji je vrlo praktičan, ispod se nalazi i točno vrijeme s najvišim, odnosno najnižim točkama određene morske mijene. Kao što sam pisao u ovom postu, lignje je najbolje loviti sat-dva prije i nakon vrhunca morske mijene.

Aplikacija za ribolov fishing points - plima i oseka
Prikaz i prognoza morskih mijena

Vrijeme

Ova opcija nudi podatke o temperaturi zraka, količini padalina, brzini i smjeru vjetra te tlaku zraka. Također nudi informacije o naoblaci, vlažnosti zraka, te UV indeksu. Ukoliko postoji neko upozorenje za udare vjetra ono je također vidljivo u ovom izborniku, i obično je naznačeno na vrhu u narančastoj ili crvenoj boji, ovisno o intenzitetu.

Aplikacija za ribolov fishing points - temperatura
Temperatura zraka
Aplikacija za ribolov fishing points - vjetar
Brzina i smjer vjetra
Aplikacija za ribolov fishing points - padaline
Količina padalina
Aplikacija za ribolov fishing points - tlak zraka
Tlak zraka

Mjesečeve mijene

U ovom izborniku aplikacija pokazuje mjesečeve mijene i udaljenost Mjeseca od Zemlje. Ispod toga prikazuje informacije o suncu, izlazak i zalazak sunca, te trajanje dana i noći.

Aplikacija za ribolov fishing points - mjesečeve mijene
Prikaz mjesečevih mijena te izlaska i zalaska sunca

Ostale postavke

Osim svega navedenog u postavkama aplikacije možemo definirati i mjerne jedinice, uključiti ili isključiti notifikacije o aktivnosti ribe i slično.

Ukupni dojam

Osobno mi se aplikacija jako sviđa i osvojila me na prvu. Korisničko sučelje je jednostavno za koristiti i intuitivno. Mogućnost spremanja lokacija i ulova mi se jako sviđa i vrlo je korisna za kasniju analizu i usporedbu.

Ono što bi još volio vidjeti u aplikaciji je:

  • mogućnost dodavanja ribolovne opreme i vezanje iste uz ulov (npr. štap, rola, struna, varalica/mamac i slično)
  • mogućnost vođenja ribolovnog dnevnika nevezanog uz ulov. Pod tim mislim da svaki puta kada odem u ribolov mogu zapisati od kada do kada sam bio, bez obzira jesam li išta ulovio ili ne. Za sada se snalazim na način da svaki puta kada idem u ribolov dodam “ulov”, te u notes opišem od kada do kada sam bio na moru. Ukoliko sam nešto ulovio dodam fotografiju, ukoliko nisam ništa pustim bez fotografije.

No bez obzira na ta dva sitna detalja, ribolovna aplikacija Fishing Points je za svaku preporuku i predlažem da skinete besplatnu verziju i uvjerite se sami u napisano. I ne zaboravite napisati svoje dojmove u komentarima niže!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: