Best buy komplet za lignjolov – rujan 2019.

Štap za lignjolov

S obzirom da se ljeto primiče kraju, a time i sezona lignjolova s obale približava, odlučio sam malo pročačkati po našim online trgovinama u potrazi za što boljim, a jeftinijim kompletom za lov lignji s obale. Idea je bila složiti best buy komplet za lignjolov koji je idealan za početnike, a da može novog vlasnika uz minimalno brige i održavanja služiti nekoliko godina. Ono što želim napomenuti je da ovo nikako nije sponzorirani članak, niti ću ja dobiti ikakvu proviziju ako kliknete na linkove koji vode do online trgovina.

Odabir štapa pao je na Okuma Hexana Spin u izvedbi 240cm, težine bacanja 5g – 20g. U vrijeme pisanja ovog članka najbolju ponudu za navedeni štap je imao Topfishing po akcijskoj cijeni od 294.00 kn. Okuma Hexana štapovi su poznati kao jedni od najboljih štapova za početnike jer nude odličan omjer cijene i kvalitete. Model duljine 240cm je idealan za početnike jer je lako s njime baratiti, a dovoljno je mekan da osjetite kada lignja napadne skosavicu. Osim za lov lignji s obale, Okuma Hexana je i odličan štap za zimski lov na brancina silikonom i lakšim plastičnim varalicama.

Za rolu je izbor pao na Okuma Alaris ALS-40, koja košta svega 180.00 kn na Svijetu varalica, te je idealna rola za one koji žele isprobati lignjov s obale. To je ujedno i prva rola koju sam i ja koristio.

Za glavnu strunu bi svakako preporučio upredenicu. S obzirom da je poanta ovog članka složiti jeftini komplet za lov lignji o obale, izbor je pao na 4-nitnu upredenicu budući da je cjenovno pristupačnija od 8-nitne. Iako je za lov lignji s obale dovoljna upredenica debljine PE0.6, za početnike bi ipak preporučio upredenicu debljine PE0.8 budući da deblje upredenice ipak malo više opraštaju u smislu da se manje petljaju i lakše je s njima raditi čvorove. Najpovoljnija upredenica koju sam našao je Major Craft Dangan Blade X4, 150m debljine PE0.8 po cijeni od 75.00 kn.

Za predvez obavezno fluorocarbon, a meni se odličan pokazao Okuma SeaMax debljine 0,23mm. Cijena špule od 50m u Svijetu varalica dođe 54.00 kn.

Kako bi mogli bez problema i brzo mijenjati skosavice preporučljivo je koristiti kopče. Ovisno o modelu razlika je svega par kuna. Osobno koristim Intech Quick Lock Snap veličine #00. Paketić od 10 komada navedenih kopči u Svijetu varalica dođe 5.00 kn.

I na kraju stvar bez koje sigurno nećemo uloviti lignju su skosavice. Kao best buy su mi se pokazale skosavice domaćeg proizvođača DTD, o kojima sam već ranije pisao ovdje. Za početak bi preporučio sljedećih 5 skosavica s kojima praktički pokrivate sve situacije i vremenske uvjete:

Kada sve zbrojimo dobijemo sljedeću računicu:

Štap284.00 kn
Rola180.00 kn
Glavna struna / Upredenica75.00 kn
Predvez / Fluorocarbon54.00 kn
Kopče5.00 kn
Skosavice266.00 kn
Ukupno864.00 kn

Dakle ukupno 864.00 kn za komplet za lignjolov s obale.

Od ostalih stvari koje su još potrebne: dozvola za ribolov, nekakav ruksak ili torba u kojoj ćete nositi opremu, kutija za skosavice, kliješta ili škare za rezanje strune, te podmetač (mrežica) s kojom ćete lignje izvaditi iz mora.

Koja su vaša iskustva i prijedlozi? Imate pitanja? Javite se mailom, porukom na Instagramu ili ostavite komentar niže.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: