Osvrt na 2019. godinu – puno ribolova, malo ribe

Kako se godina bliži kraju odlučio sam napisati kratak osvrt na ribolov u protekloj godini. S obzirom da je to moja prva godina bavljenja rekreativnim (tj. bilo kakvim) ribolovom na moru i prva godina pisanja i vođenja ovog bloga ne mogu biti nezadovoljan.

U ribolovu sam napravio dosta grešaka, često sam bio u krivo vrijeme na krivom mjestu s krivom opremom. Također rezultat neznanja je gubitak dosta skosavica, varalica i sigurno nekoliko stotina grama olova, te jedan slomljeni štap. Ali sa sigurnošću mogu reći da mi nije žao i definitivno sam puno toga naučio, te sam uvjeren da će iduća godina biti puno produktivnija s više ulova i manje frustriranih povrataka s mora.

Moja ribolovna karijera kreće u listopadu 2018. godine kada sam krenuo s lignjolovom s obzirom da je bila već jesen i lignje su tada bile u điru. Kroz narednih godinu dana sam probao i spinning, lagani jigging, klasičan odmet i bolognese tehniku. Sve s obale budući da nemam barku. Često sam skakao s tehnike na tehniku jer sam bio znatiželjan a i vrlo često je izostajao očekivani ulov pa sam mislio da ću s nekom drugom tehnikom ribolova imati više uspjeha. No kada pogledam unazad možda bi imao koju ribu više da sam bio malo uporniji i držao se jedne od tehnika.

Vrste koje sam ulovio kroz godinu dana su: lignja, brancin, orada, šarun, bugva, špar, pauk i glavoč. Daleko najveći ulov je brancin od 2,5 kg koji je pao ove jeseni za vrijeme velike južine.

Lignjolov

DTD Ballistic 3.0 skosavica

Usudio bih se reći da se tu vrlo dobro snalazim, uglavnom se sada svaki – svaki drugi izlazak na more ulovi neka lignja (sve primjerke plašta manjeg od 15ak cm puštam nazad), a gubitak opreme je sveden na minimum s obzirom da već dobro poznajem terene na koje idem.

Spinning / jigging

Okuma Egi Pro K1

Kompletirao sam nešto silikonaca i plastičnih varalica, te metalnih jigova (10-30g). Na početku često nisam znao što radim, bilo je nešto zapinjanja i gubitka opreme, ali sada već otprilike znam kojom brzinom voditi silikonce da idu tik uz dno i ne zapinju, te sam savladao WTD tehniku. Definitivno nagrada za sav trud i upornost je prekrasan brancin od 2,5 kg u prosincu ove godine.

Klasičan odmet

Ribolov klasičnim odmetom

Složio sam si dosta jeftin komplet sa štapom iz Decathlona i free-spool rolom koja mi je doma stajala i prvi izlazak na more, drugi zabačaj – orada od pola kg na trakicu zaleđene Ledo lignje. Nakon što sam dosta čitao o tehnici, predvezima i slično, ovo mi se pokazala kao najlakša tehnika s obzirom da ako se sve pripremi kako treba – preostaje samo doći na more, postaviti sistem, zabaciti štap i čekati da naiđe neka riba. Definitivno se planiram posvetiti više ovoj tehnici u toplijim mjesecima, možda i priuštiti još jedan kvalitetniji komplet pa da mogu loviti istovremeno s dva štapa.

Bolognese

Štap i rola za Bolognese

Ova tehnika me zbilja oduševila. Lovio sam prvi dan na kruh ali mi je to bilo dosta frustrirajuće jer bi 80% vremena vadio iz mora praznu udicu. Nakon toga sam prešao na trakice lignje i tu je krenula zabava. Gotovo svaki izlazak se nešto ulovi, od malih oradica koje sam puštao nazad, do hlapljivih bugvi, koje bi ponekad progutale mamac i poput strijele odvukle plovak 2-3 metra u stranu prije nego bi ja stigao reagirati. Primamu nisam koristio i ne planiram jer mi se to čini kao gnjavaža, a i ovako ulova ne nedostaje. Zbilja je zabavno promatrati plovak na kojem se registrira svaki griz, a i na tako laganoj opremi svaka ribica pruža gušt. Također se želim više posvetiti ovoj tehnici iduće ljeto i probati druge ješke poput dagnje i kozica, te se nadam uloviti i brancina na ovu tehniku.

Želje i planovi za 2020. godinu

U narednoj godini se planiram još ozbiljnije posvetiti ribolovu s više izlazaka na more, pogotovo u vrijeme od proljeća do jeseni. S obzirom da radim u turizmu to je malo škakljivo jer tada imam puno više posla (a posljedica više posla je manje slobodnog vremena i energije) ali mislim da je to izvedivo uz bolje planiranje.

Vrste koje još nisam ulovio, a volio bih neke od njih skinuti s liste iduće godine su: sipa, hobotnica, iglica, zubatac, strijelka, lica, luc, lampuga i tuna. Za tunu se planiram počastiti 1x – 2x iduće godine nekim big game izletom u Istri.

Također neka potajna želja je i nabavka neke malene barčice na jesen 2020. Za prvu ruku polovna pasara s motorom od par konjskih snaga bi bila više nego dovoljna. Ali to ovisi o dosta faktora, ponajviše o mogućnosti dobivanja stalnog veza negdje u blizini, tako da je to još sve u sferi “jednog dana”.

Lignjolovac.com u 2019. godini

Statistika za lignjolovac.com u 2019. godini
Broj pregleda stranice i posjetitelja u 2018./2019. godini

Što se tiče ovog bloga, tu sam također zadovoljan, ali mislim da sam mogao biti malo aktivnii i da bi uz malo više truda napravio puno više. Blog sam napravio u studenom 2018. godine, i tu sam do kraja godine napisao 20-ak članaka, uglavnom namijenjenih početnicima u lignjolovu. Nakon toga sam se posvetio više optimizaciji tih članaka, te samom izgledu i funkcionalnosti bloga. Početak je, kao i svaki, bio težak i spor, ali su se sredinom 2019. godine polako počeli vidjeti rezultati. Stranica je počela iskakati u rezultatima pretrage na Google-u, te svaki mjesec dobivati sve više posjetitelja i pregleda. Ovaj mjesec će biti rekordan s preko 900 jedinstvenih posjetitelja i preko 2000 otvaranja stranice. Plan u 2020. je izbacivati redovito svaki mjesec nekoliko članaka sa zanimljivim temama i dobrim fotografijama, te biti aktivniji na Instagram-u i Facebook-u.

%d blogeri kao ovaj: