Stvarni troškovi kupovine, opremanja i održavanja brodice

Nakon par godina maštanja i premišljanja, prije par mjeseci donio sam konačnu odluku i kupio svoju prvu barku. To me inspiriralo da napišem detaljan članak o stvarnim troškovima kupovine, opremanja i održavanja brodice. Najviše iz razloga jer bi meni takve informacije zbilja pomogle, a kako nitko od prijatelja i poznanika nema brodicu nisam imao koga pitati za savjet. Na forumima pak uglavnom bilo kakva pitanja najčešće završe ili ismijavanjem ili prepucavanjima da “baš ta” barka nikako ne valja i kako se previše ljulja 🙂

Članak sam podijelio u četiri cjeline:

 1. Trošak kupovine brodice i motora
 2. Trošak opremanja brodice za plovidbu
 3. Trošak registriranja, osiguranja i ostali administrativni troškovi
 4. Trošak veza i servisa
Trošak kupovina brodice i motora

Trošak brodice i motora ovisi o tome koje su vaše želje što se tiče veličine brodice, snage motora, razine opremljenosti, te radi li se o novoj ili polovnoj brodici.

Ukoliko kupujete polovnu brodicu moj savjet je da dobro provjerite sve oglasnike kao što su njuškalo, index oglasi, burza nautike, ali i ostale manje poznate ili lokalne oglasnike poput burze ili plavog oglasnika. I nemojte žuriti, uzmite si par mjeseci, provjeravajte oglasnike svakih par dana, uspoređujte cijene i pogledajte nekoliko brodica uživo da vidite u kakvom su stanju i kako su održavane. Stanje brodica zbilja može dosta varirati, pa će neki ljudi zbilja paziti brodice i držati ih u super stanju, dok ćete kod nekih brodica nailaziti na ogrebotine, tragove hrđe, pa čak i pukotine i oštećenja na trupu. Svakako iskoristite i novu mogućnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, tzv. ePlovilo gdje pomoću oznake brodice imate uvid u sve podatke o plovilu (tehnički podaci, upisani motori, podaci o vlasništvu i najvažnije, vidite ukoliko je na plovilo upisan neki teret).

Kada ste suzili izbor na jednu ili dvije brodice, također pošaljite i upit proizvođaču / dobavljaču brodice koja vas interesira i provjerite koliko bi došla nova brodica. Mogli bi se (ne)ugodno iznenaditi koliko neke brodice drže cijenu, odnosno koliko su cijene polovnih brodica visoke. Takvo iskustvo je bilo u mom slučaju gdje je cijena nove brodice s novim motorom bila tek 15-ak posto viša od polovne brodice slične opreme stare 4 godine s motorom starim 10 godina, koja je uz to bila i manjkavo održavana za moje standarde. Kod mene je to prevagnulo na kupovinu nove brodice.

U mom slučaju radi se o brodici Fortis 590c s vanbrodskim Suzuki motorom od 70KS. Nova brodica s dosta dodatne opreme me izašla 163.000,- HRK. To je fisherman s kabinom dužine 5.90m preko svega (tako da za većinu stvari plaćam najnižu tarifu, onu do 6m dužine).

Također računajte i na prijevoz brodice ukoliko ju je potrebno dopremiti do Vas. Cijena prijevoza primjerice iz Splita do Rijeke se kreće od cca. 2.000,- HRK pa do 7.000,- HRK za istu brodicu, ovisno o firmi koja to odrađuje. Svakako je najpovoljnije ukoliko neki prijevoznik vozi već tu relaciju pa ima na povratku praznu prikolicu. Tada možete dobiti sigurno ovu nižu cijenu.

Trošak opremanja brodice

Iznos ovdje ovisi što od opreme želite i koliko dobru opremu želite. Nije isto hoćete li uzeti klasične prsluke za prvu pomoć ili one automatske koji se sami napušu pri padu u more. Po meni je najbolje da si stavite na papir sve što vam je potrebno i krenete uspoređivati cijene. Danas u biti svaki malo bolja nautička trgovina ima i internet trgovinu pa nije teško usporediti cijene. I svakako pogledajte cijene u internet trgovinama u ostalim zemljama EU (Italija, Njemačka..) kao što je primjerice www.orange-marine.de. Tamo ćete često naći puno povoljnije cijene za stvari poput fishfindera, radiostanica i ostale elektronike. A kako smo u EU, samo plaćate poštarinu. Porez i carina se ne obračunava ukoliko naručujute iz neke zemlje EU. Od naših domaćih web trgovina meni su u trenutku kupovine opreme najpovoljnije bile www.marinastores.hr, www.delani.hr, te Pixma centar.

Neke najosnovnije stvari koje ćete sigurno kupiti jer su po meni ili neophodne ili zakonom propisane su:

 • fishfinder/chartplotter
 • konopi za privez i sidrenje
 • sidra i popratni materijal (spojke, vrtilice, lanci..)
 • bokobrani
 • prsluci za spašavanje
 • prva pomoć i obavezni lijekovi
 • držači za ribolovne štapove
 • ostale sitnice i stvari prema željama

Računajte da ćete na neku osnovnu opremu u prosjeku potrošiti minimalno oko HRK 7.500,00.-. A s vremenom će taj iznos vjerojatno još narasti jer ćete primjetiti da vam treba još stvari za ugodan boravak na moru pa ćete svako toliko kupiti neku sitnicu. 🙂

Trošak registriranja, osiguranja i ostali administrativni troškovi

Kada ste kupili brodicu i svu opremu neophodnu za plovidbu potrebno je i brodicu registrirati.

Da ne prepisujem, svi detalji oko registracije, odnosno upisa brodice, te aktualne cijene mogu se naći na ovom linku na stranicama Središnjeg državnog portala. Sve je vrlo lijepo i jasno napisano i objašnjeno, ovisno o tome je li prvi upis, promjena vlasništva, uvoz plovila i slično. Također se na linku može naći tablica s aktualnim cijenama.

S obzirom da sam ja kupio novu brodicu platio sam isključivo 35,- HRK u državnim biljezima za upis jer za nove brodice nije potreban tehnički pregled.

Ukoliko brodica ima motor jači od 15kW, obavezno je i sklopiti policu osiguranja. Razmislite i o kasko osiguranju ukoliko se radi o novoj brodici i motoru. Ovisno o snazi motora, te veličini i vrijednosti brodice cijene dosta variraju. Zbog toga je najbolje da se obratite na nekoliko osiguravajućih kuća i usporedite ponude.

Okvirno možete računati da je za novu brodicu s kabinom od 6m i motorom od 70KS komplet obaveznog osiguranja, kasko osiguranja, te osiguranja za treće osobe oko 2.500,- HRK.

Uz upis i osiguranje, svi vlasnici brodica također moraju platiti godišnju naknadu za očuvanje okoliša, te naknadu za korištenje pomorskog dobra. Iznos varira ovisno o snazi motora i dužini plovila, a informativni izračun možete napraviti ovdje na portalu ePlovilo. U slučaju gore navedene brodice od 6m i s motorom od 70KS naknade iznose 280,- HRK godišnje.

Trošak veza i servisa

Kod troškova veza i servisa mogu se javiti najveće razlike u cijenama, ovisno o tome imate li komunalni vez, nautički vez, vadite li brodicu van svaki puta nakon korištenja itd. Također nije isto servisirate li sami motor, imate li nekog mehaničara ili pak idete u ovlašteni servis.

Ukoliko imate sreće onda imate komunalni vez koji plaćate par sto kuna godišnje. Ukoliko ste manje sretni poput mene, a želite brodicu držati u moru cijele godine, onda morate sklopiti ugovor s nekom marinom i plaćati nautički vez. Cijena ovisi o samoj marini, te dužini brodice. Najčešće se cijena obračunama po metru dužine. U prosjeku ćete primjerice na Kvarneru platiti oko 12.000,- HRK za vez u manjoj marini za 6m dugačku brodicu.

Cijena servisa također ovisi o tome radite li ga u ovlaštenom servisu ili vam to radi neki mehaničar ili ga radite sami.

Ukoliko radite servis u nekoj marini koja ima ovlaštene servisere računajte da je iznos redovnog servisa za 70KS vanbrodski motor oko 3.000,- HRK. To uključuje dizanje brodice iz mora, smještaj na kopnu, rad mehaničara, potrošni materijal, te spuštanje nazad u more.

Iz svega navedenoga zaključak je da troškovi održavanja brodice mogu dosta varirati. Ukoliko imate komunalni vez oni zbilja nisu strašni. Recimo da je iznos jednak godišnjem trošku održavanja automobila. Ukoliko pak nemate sreće, onda će zasigurno najveća stavka biti godišnji vez.

Ukoliko imate bilo kakvih prijedloga, kritika ili pitanja slobodno mi se javite!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: